Vlastní výroba potravin: jak založit živnost a provozovnu – 1. díl

Nedávná série článků o etiketách výrobků nás inspirovala k hlubšímu prozkoumání některých témat. Vlastní výroba potravin je jedním z nich. Výroba potravin láká mnoho podnikavých lidí, a proto přinášíme článek o tom, jak na to – krok za krokem. Jak si založit potravinářskou provozovnu, kterou živnost zvolit a u kterých institucí výrobu ohlásit. 

Založení živnosti

Válí se vám v šuplíku babiččiny unikátní recepty, rádi byste prodávali zavařeniny nebo toužíte po tom založit veganské bistro? Prvním krokem k vysněnému cíli bude nejen vymyšlení té nejlepší receptury a příprava nabídky, ale také založení živnosti. Těch je ale v souvislosti s potravinářskou výrobou hned několik. Jak zjistit, která se vás bude týkat?

Živnost volná: výroba potravinářských a škrobárenských výrobků

Tato potravinářská živnost se jako jediná řadí do živností volných, a tak si ji můžete nechat vystavit prakticky kdykoli. Zajdete na živnostenský úřad, vyplníte příslušný formulář, zaplatíte tisícikorunu a živnost máte založenu. S touto živností ale nemůžete péct nebo dělat cukrařinu, a také nesmíte vést restauraci nebo vařit pivo. Pokud si nejste jistí, co se pod touto živností skrývá, pomůže vám příloha č. 4 nařízení vlády č. 278/3008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností

Výroba potravinářských výrobků zpracováním rostlinných a živočišných surovin a doplňků stravy, přídatných a pomocných látek na potraviny určené k lidské výživě, zejména zpracování drůbeže, králíků, zvěřiny, ryb, vodních živočichů, vajec, medu, ovoce, skořápkových plodů, zeleniny, včetně výroby ovocných a zeleninových šťáv a nápojových koncentrátů, zpracování brambor a hub, výroba jedlých tuků a olejů, cukru a přírodních sladidel, kakaového prášku a směsí kakaa s cukrem, cukrovinek, čokolády a čokoládových bonbónů, úprava rýže a luštěnin, kávy, čaje, koření, výroba doplňků stravy, přídatných a pomocných látek, barviv a aromat, potravin určených pro zvláštní výživu (dětská a kojenecká výživa, obilné příkrmy a potraviny pro malé děti, bezlepkové potraviny, náhrady celodenní stravy pro regulaci hmotnosti, potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové, redukční, nízkoproteinové diety, potraviny pro zvláštní lékařské účely a podobně), kvasného octa a droždí, těstovin, müsli a směsí obilovin, konzervovaných a dehydratovaných výrobků.

Výroba nealkoholických nápojů, stáčení a úprava balených vod a výroba dalších nápojů. Výroba vína, ovocných a ostatních vín, cidru, perry, medoviny a dezertní medoviny. Výroba škrobu, potravin na bázi škrobu a dalších škrobárenských výrobků, zejména dextrinových a škrobových lepidel, hydrolyzovaných a modifikovaných škrobů pro impregnační, ztužovací a jiné nepotravinářské účely. Výroba pokrmů bez možnosti přímé konzumace v hostinské provozovně. Dopečení zmrazených pekařských polotovarů.

Obsahem činnosti není zpracování masa velkých a malých jatečných zvířat, kromě drůbeže, králíků a zvěřiny, zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin na mouku a další mlýnské výrobky, zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, výroba pekařských a cukrářských výrobků, zmrzliny, piva, kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů.

Nespadá váš nápad do uvedeného výčtu? Pak vás čeká založení živnosti řemeslné, pro kterou musíte mít zvláštní kvalifikaci.

Vše o právních náležitostech e-shopů a podnikání najdete zde

Živnosti řemeslné

Patří mezi ně Řeznictví a uzenářství, Mlékárenství, Mlynářství, Pekařství a cukrářství, Pivovarnictví a sladovnictví a Hostinská činnost. Detaily o každé z činností také naleznete v příloze nařízení vlády č. 278/3008 Sb. Abyste mohli řemeslnou živnost získat, musíte se prokázat jednou z následujících kvalifikací:

a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo

e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo

f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo

g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo

h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona.

Pokud se kvalifikací prokázat nemůžete, můžete si zkusit sehnat odpovědného zástupce, tzv. garanta, který bude na vaši práci dohlížet. 

Vlastní výroba potravin a registrace u dalších institucí

Založením živnosti vaše starosti zdaleka nekončí. Další instituce, které vás budou zajímat, jsou Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Krajská hygienická stanice.

Státní veterinární správa

Pokud nechystáte čistě rostlinnou výrobu, nevyhnete se registraci u Státní veterinární správy. Na webu si stáhnete registrační formulář, vyplníte a doručíte ho na příslušnou Krajskou veterinární správu. Pokud všechno proběhne hladce, získáte registrační číslo, a v případě schválení výrobního provozu také schvalovací číslo. 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Připravujete marmelády, cukrovinky nebo jiné rostlinné produkty? Pak vám bude stačit oznámit zahájení činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekci, konkrétně příslušnému krajskému inspektorátu. Formulář pro oznámení zahájení činnosti a další doplňující informace najdete tady

Krajská hygienická stanice

Kontaktování příslušné krajské hygienické stanice se vás bude týkat vždy, když budete chtít provozovat stravovací služby, zahájit novou výrobní činnost ve stávajícím objektu, ale také když budete měnit využití provozovny nebo budete chtít vytvořit provozovnu v prostorách, které pro to dříve nebyly určené. Každá Krajská hygienická stanice má vlastní web s formuláři, pomocí kterých skutečnosti oznamujete. Tady jsou k dispozici například formuláře Hygienické stanice města Prahy.

Pořád si nevíte rady, kam co nahlásit a které formuláře vyplnit? Vždycky můžete na příslušné pobočky zavolat a nechat si poradit

Požadavky na provozovnu

Vlastní výroba potravin znamená i starosti se zřízením vhodné provozovny. Na tu se vás budou ptát ve většině výše uvedených formulářů. Bez provozovny schválené pro potravinářskou výrobu totiž nemůžete podnikat. Proč? Vztahuje se na ni spousta hygienických požadavků a nevyhnete se například souhlasu hasičského záchranného sboru. Ideálním řešením je si ze začátku pronajmout fungující prostory, které již jsou schválené pro potravinářskou výrobu. Pokud chcete mít provozovnu ve vlastních prostorách, obrňte se trpělivostí. 

Čeká vás:

Připravte se na to, že celý proces rekolaudace může trvat klidně půl roku. Provozovna vám bude schválena pouze v případě, že odpovídá požadavkům Nařízení Evropského parlamentu a rady č.852/2004 Sb., o hygieně potravin. Celý výčet požadavků začíná na straně 18. Zejména se jedná o požadavky na čistotu, minimalizaci kontaminace a napadení škůdci, dostatečný pracovní prostor, vhodné osvětlení, vhodné teplotní podmínky, ale musíte mít i dostatek splachovacích záchodů s větráním a dostatek umyvadel. V provozovně musí téct teplá voda a proudění vzduchu musí být zajištěno tak, aby směřovalo z čisté oblasti do oblasti znečištěné a ne naopak. Hygiena také může vyžadovat šatnu pro zaměstnance.

Bezpečnost potravin a podmínky pro výrobu potravin v domácím prostředí

Vlastní výroba potravin s sebou přináší další řádku starostí. V příštím díle seriálu se zaměříme na monitorování bezpečnosti potravin a na (ne)povinné laboratorní rozbory. Detailně se také podíváme na to, jaké přídatné látky (éčka) můžeme v Česku používat a v jakém množství. Nakonec si představíme výjimku, díky které můžete připravovat potraviny určené k prodeji i doma. Pokud už vyrábíte, ale nejste si jistí, co všechno patří na etiketu potravinového výrobku, mrkněte na náš dřívější článek.

Druhý díl o výrobě a bezpečnosti potravin najdete zde.

Navigace pro příspěvek

  1. Petr napsal:

    Rodiče zkoušeli něco podobného před pár lety, je kolem toho celkem dost papírování, je potřeba si vše ohlídat :)

  2. Tereza Bláhová napsal:

    Super článek, už se těším na pokračování. :)

  3. Matěj napsal:

    v ČR je jednoduší prodávat zbraně, než marmeládu :D … díky za skvělý článek!

    1. Eva Knirschová napsal:

      To asi ano :) jsem ráda, že se článek líbí!

  4. Terka napsal:

    konečně jsem narazila na něco co má hlavu a patu, moc děkuji za tento článek :)

  5. irena napsal:

    Díky za zajímavé čtení. Kdy bude další díl? Netrpělivě na něj čekám. Hezký den. Iren

    1. Eva Knirschová napsal:

      Krásný den, Ireno,
      druhý díl článku najdete tady :)
      https://blog.shoptet.cz/vyroba-potravin-doma-a-bezpecnost-potravin-2-dil

  6. Bara napsal:

    Dobry den,
    nemate prosim tip, kde je mozne si pronajmout fungující prostory, které již jsou schválené pro potravinářskou výrobu? Pripadne je mozne si provozovnu zridit doma v pripade, ze nevyhovuji podminkam provozovny doma (Kontinuita a stupeň organizace činnosti). Dekuji.

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Báro. Osobně hledám takové prostory na sreality, v sekci komerční nemovitosti. Sem tam se tam objeví nějaká (bývalá) potravinářská provozovna, případně pronájem restaurace, bistra, což jsou přirozeně prostory, které jsou pro potravinářskou výrobu již schválené. Pokud přemýšlíte o provozovně doma a nejste si jistá, zda bude prostor vyhovovat, doporučila bych poradit se s příslušným orgánem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním zprávy souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů