Vlastní výroba potravin: jak založit živnost a provozovnu – 1. díl

()

Nedávná série článků o etiketách výrobků nás inspirovala k hlubšímu prozkoumání některých témat. Vlastní výroba potravin je jedním z nich. Výroba potravin láká mnoho podnikavých lidí, a proto přinášíme ve spolupráci s advokátní kanceláří eLegal článek o tom, jak na to – krok za krokem. Jak si založit potravinářskou provozovnu, kterou živnost zvolit a u kterých institucí výrobu ohlásit.

Založení živnosti

Válí se vám v šuplíku babiččiny unikátní recepty, rádi byste prodávali zavařeniny nebo toužíte po tom založit veganské bistro? Prvním krokem k vysněnému cíli bude nejen vymyšlení té nejlepší receptury a příprava nabídky, ale také založení živnosti. Těch je ale v souvislosti s potravinářskou výrobou hned několik. Jak zjistit, která se vás bude týkat?

Živnost volná: výroba potravinářských a škrobárenských výrobků

Tato potravinářská živnost se jako jediná řadí do živností volných, a tak si ji můžete nechat vystavit prakticky kdykoli. Zajdete na živnostenský úřad, vyplníte příslušný formulář, zaplatíte tisícikorunu a živnost máte založenu. S touto živností ale nemůžete péct nebo dělat cukrařinu, a také nesmíte vést restauraci nebo vařit pivo. Pokud si nejste jistí, co se pod touto živností skrývá, pomůže vám příloha č. 4 nařízení vlády č. 278/3008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností

Výroba potravinářských výrobků zpracováním rostlinných a živočišných surovin a doplňků stravy, přídatných a pomocných látek na potraviny určené k lidské výživě, zejména zpracování drůbeže, králíků, zvěřiny, ryb, vodních živočichů, vajec, medu, ovoce, skořápkových plodů, zeleniny, včetně výroby ovocných a zeleninových šťáv a nápojových koncentrátů, zpracování brambor a hub, výroba jedlých tuků a olejů, cukru a přírodních sladidel, kakaového prášku a směsí kakaa s cukrem, cukrovinek, čokolády a čokoládových bonbónů, úprava rýže a luštěnin, kávy, čaje, koření, výroba doplňků stravy, přídatných a pomocných látek, barviv a aromat, potravin určených pro zvláštní výživu (dětská a kojenecká výživa, obilné příkrmy a potraviny pro malé děti, bezlepkové potraviny, náhrady celodenní stravy pro regulaci hmotnosti, potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové, redukční, nízkoproteinové diety, potraviny pro zvláštní lékařské účely a podobně), kvasného octa a droždí, těstovin, müsli a směsí obilovin, konzervovaných a dehydratovaných výrobků.

Výroba nealkoholických nápojů, stáčení a úprava balených vod a výroba dalších nápojů. Výroba vína, ovocných a ostatních vín, cidru, perry, medoviny a dezertní medoviny. Výroba škrobu, potravin na bázi škrobu a dalších škrobárenských výrobků, zejména dextrinových a škrobových lepidel, hydrolyzovaných a modifikovaných škrobů pro impregnační, ztužovací a jiné nepotravinářské účely. Výroba pokrmů bez možnosti přímé konzumace v hostinské provozovně. Dopečení zmrazených pekařských polotovarů.

Obsahem činnosti není zpracování masa velkých a malých jatečných zvířat, kromě drůbeže, králíků a zvěřiny, zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin na mouku a další mlýnské výrobky, zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, výroba pekařských a cukrářských výrobků, zmrzliny, piva, kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů.

Nespadá váš nápad do uvedeného výčtu? Pak vás čeká založení živnosti řemeslné, pro kterou musíte mít zvláštní kvalifikaci.

Vše o právních náležitostech e-shopů a podnikání najdete zde

Živnosti řemeslné

Patří mezi ně Řeznictví a uzenářství, Mlékárenství, Mlynářství, Pekařství a cukrářství, Pivovarnictví a sladovnictví a Hostinská činnost. Detaily o každé z činností také naleznete v příloze nařízení vlády č. 278/3008 Sb. Abyste mohli řemeslnou živnost získat, musíte se prokázat jednou z následujících kvalifikací:

a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo

e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo

f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo

g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo

h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona.

Pokud se kvalifikací prokázat nemůžete, můžete si zkusit sehnat odpovědného zástupce, tzv. garanta, který bude na vaši práci dohlížet. 

Vlastní výroba potravin a registrace u dalších institucí

Založením živnosti vaše starosti zdaleka nekončí. Další instituce, které vás budou zajímat, jsou Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Krajská hygienická stanice.

Státní veterinární správa

Pokud budou podstatnou částí vaší výroby živočišné produkty, nevyhnete se registraci u Státní veterinární správy. Advokátka Andrea Voříšková z advokátní kanceláře eLegal ale dodává: „Například výroba těsta, do kterého přidáváte mléko, ale hned nemusí znamenat povinnost registrace. Ta bude totiž záležet na vašem zacházení s živočišnými produkty – jestli je nějak dále upravujete (třeba marinujete maso).“ Pro přesné posouzení tak doporučujeme obrátit se přímo na některou z poboček Státní veterinární správy. Pro samotnou registraci už si jen na webu stáhnete registrační formulář, vyplníte a doručíte ho na příslušnou Krajskou veterinární správu. Pokud všechno proběhne hladce, získáte registrační číslo, a v případě schválení výrobního provozu také schvalovací číslo. 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Připravujete marmelády, cukrovinky nebo jiné rostlinné produkty? Pak vám bude stačit oznámit zahájení činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekci, konkrétně příslušnému krajskému inspektorátu. Formulář pro oznámení zahájení činnosti a další doplňující informace najdete tady. Tento odstavec se vás ale netýká „pokud byste produkty vyráběli jen pro restaurace nebo kavárny, tedy v obchodech by se vůbec sehnat nedaly, budete to totiž oznamovat jen krajské hygienické stanici“ připomíná advokátka Andrea Voříšková z advokátní kanceláře eLegal.

Krajská hygienická stanice

Kontaktování příslušné krajské hygienické stanice se vás bude týkat vždy, když budete chtít provozovat stravovací služby, zahájit novou výrobní činnost ve stávajícím objektu, ale také když budete měnit využití provozovny nebo budete chtít vytvořit provozovnu v prostorách, které pro to dříve nebyly určené. Každá krajská hygienická stanice má vlastní web s formuláři, pomocí kterých skutečnosti oznamujete. Tady  je k dispozici například formulář Hygienické stanice města Prahy. 

Pořád si nevíte rady, kam co nahlásit a které formuláře vyplnit? Vždycky můžete na příslušné pobočky  zavolat a nechat si poradit.  

Požadavky na provozovnu

Vlastní výroba potravin znamená i starosti se zřízením vhodné provozovny. Na tu se vás budou ptát ve většině výše uvedených formulářů. Bez provozovny schválené pro potravinářskou výrobu totiž nemůžete podnikat. Proč? Vztahuje se na ni spousta hygienických požadavků a nevyhnete se například ani souhlasu hasičského záchranného sboru. Ideálním řešením je si ze začátku pronajmout fungující prostory, které již jsou schválené pro potravinářskou výrobu. U stavebního úřadu nebo krajské hygienické stanice si ale raději předem zjistěte, zda byste v takto schváleném prostoru opravdu bez dalšího mohli začít s vaší výrobou. Pokud chcete mít provozovnu ve vlastních prostorách, obrňte se trpělivostí.

Čeká vás:

Připravte se na to, že celý proces rekolaudace může trvat klidně půl roku. Provozovna vám bude schválena pouze v případě, že odpovídá požadavkům Nařízení Evropského parlamentu a rady č.852/2004 Sb., o hygieně potravin. Celý výčet požadavků začíná na straně 18. Andrea Voříšková upozorňuje zejména požadavky na čistotu, minimalizaci kontaminace a napadení škůdci, dostatečný pracovní prostor, vhodné osvětlení, vhodné teplotní podmínky, ale musíte mít i dostatek splachovacích záchodů s větráním a dostatek umyvadel. V provozovně musí téct teplá voda a proudění vzduchu musí být zajištěno tak, aby směřovalo z čisté oblasti do oblasti znečištěné a ne naopak. Hygiena také může vyžadovat šatnu pro zaměstnance. Konkrétní požadavky vám k tomu poskytne příslušný stavební úřad. 

Bezpečnost potravin a podmínky pro výrobu potravin v domácím prostředí

Vlastní výroba potravin s sebou přináší další řádku starostí. V příštím díle seriálu se zaměříme na monitorování bezpečnosti potravin a na (ne)povinné laboratorní rozbory. Detailně se také podíváme na to, jaké přídatné látky (éčka) můžeme v Česku používat a v jakém množství. Nakonec si představíme výjimku, díky které můžete připravovat potraviny určené k prodeji i doma. Pokud už vyrábíte, ale nejste si jistí, co všechno patří na etiketu potravinového výrobku, mrkněte na náš dřívější článek.

Druhý díl o výrobě a bezpečnosti potravin najdete zde.

Jak se vám článek líbí?

Pro hodnocení klikněte na hvězdičku

Průměrné hodnocení / 5. Počet hodnocení:

Zatím žádné hodnocení. Buďte první!

Navigace pro příspěvek

  1. Petr napsal:

    Rodiče zkoušeli něco podobného před pár lety, je kolem toho celkem dost papírování, je potřeba si vše ohlídat :)

  2. Tereza Bláhová napsal:

    Super článek, už se těším na pokračování. :)

  3. Matěj napsal:

    v ČR je jednoduší prodávat zbraně, než marmeládu :D … díky za skvělý článek!

    1. Eva Knirschová napsal:

      To asi ano :) jsem ráda, že se článek líbí!

  4. Terka napsal:

    konečně jsem narazila na něco co má hlavu a patu, moc děkuji za tento článek :)

  5. irena napsal:

    Díky za zajímavé čtení. Kdy bude další díl? Netrpělivě na něj čekám. Hezký den. Iren

    1. Eva Knirschová napsal:

      Krásný den, Ireno,
      druhý díl článku najdete tady :)
      https://blog.shoptet.cz/vyroba-potravin-doma-a-bezpecnost-potravin-2-dil

  6. Bara napsal:

    Dobry den,
    nemate prosim tip, kde je mozne si pronajmout fungující prostory, které již jsou schválené pro potravinářskou výrobu? Pripadne je mozne si provozovnu zridit doma v pripade, ze nevyhovuji podminkam provozovny doma (Kontinuita a stupeň organizace činnosti). Dekuji.

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Báro. Osobně hledám takové prostory na sreality, v sekci komerční nemovitosti. Sem tam se tam objeví nějaká (bývalá) potravinářská provozovna, případně pronájem restaurace, bistra, což jsou přirozeně prostory, které jsou pro potravinářskou výrobu již schválené. Pokud přemýšlíte o provozovně doma a nejste si jistá, zda bude prostor vyhovovat, doporučila bych poradit se s příslušným orgánem.

  7. Jaromír Houdek napsal:

    Pěkný článek paráda – zrovna jsem dopsal dotaz v jiné části vašeho webu :-)

  8. Nikola Vašková napsal:

    Dobrý den, pokud jsem to správně pochopila, tak jako výživový poradce, když budu chtít připravovat klientům čistě veganská, tudíž rostlinná jídla, smím je připravovat doma bez speciálních hygienických podmínek? Vůbec si nevím rady, rada bych připravovala kromě jídelníčku opravdové jídlo ale pořád se plácám v tom jakou si založit vlastně činnost a jestli musím mít nějakou výrobnu nebo je to u toho veganství bez nějakých větších podmínek

    1. Eva Knirschová napsal:

      Zdravím, Nikolo,
      týká se Vás vše z článku kromě registrace u Státní veterinární správy, protože budete chystat pouze rostlinná jídla. Vše ostatní ale platí standardně, a to včetně požadavků na provozovnu.

  9. Majda napsal:

    Dobrý den Evo, chtěla jsem se zeptat, zda existují nějaké provozovny, kde by mi potravinu za poplatek udělali? Případně neznáte nějakou? Ráda bych se vyhnula zakládání vlastní provozovny.
    Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Majdo,

      věřím, že se dá s potravinovými výrobnami dohodnout na výrobě vlastní potraviny – asi proč ne, pokud budete mít dostatečný odběr a výrobna kapacitu. Sama s tím ale zkušenost nemám, takže bohužel nemám koho doporučit.

  10. Petra Valentová napsal:

    Dobrý den,
    Nevíte o někom kdo by mi ve stávajících prostorách provozovnu navrhl a případně i vyřídil na úřaděch? Budeme vyrábět kosmetiku. Musíme splnit jak normy pro potravinovou výrobnu tak i pro kosmetickou výrobnu.
    Děkuji Petra

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Petro,
      bohužel žádný takový kontakt nemám. Případně se zkuste poptat v naší skupině Shoptet Poradna na Facebooku, kde jsou tisíce podnikatelů, kteří s tím už mohou mít zkušenosti a možná Vám někoho doporučí nebo sami nabídnou pomoc díky tomu, že už si tím prošli.

  11. Klára napsal:

    Dobrý den mam menší dotaz když bych si chtěla založit malou provozovnu na cukroví měla bych to doma mam nato jednu místnost tak estly by to stačilo předem děkují

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den,
      jestli by to stačilo – to je dost obecná otázka, to opravdu záleží spíš na Vás. A na tom, jestli splníte podmínky pro zřízení provozovny i takto doma.

  12. Jana napsal:

    Dobrý den, znamená to tedy, že pro bezlepkové pečení stačí živnost volná?

    Děkuji

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den,
      myslím si, že u pečení se jedná o pekařství, tedy živnost řemeslnou, bez ohledu na to, zda pečete z klasické nebo z bezlepkové mouky. Jistá si ale nejsem, bude záležet na názoru živnostenského úřadu. Doporučuji se zajít zeptat, pak budete vědět na 100 %.

  13. Vasedoplnky napsal:

    Zajímavý a věcný článek a takové články v dnešní době rozhodně nejsou. Vím, o čem mluvím, protože tak trochu sedím u internetu a sem tam čtu. Váš článek mě přesvědčil a určitě se sem vrátím :)

    1. Zuzka Zicháčková napsal:

      Děkujeme :)

  14. Hana napsal:

    Dobrý den,
    pokud chci tedy prodávat své výrobky (koláče, sladké pečivo, zákusky, dorty, makronky,…), které běžně vyrábím doma, musela bych mít tedy jako provozovnu zkolaudovánu svou kuchyň/dům. Je to tak? Pokud bych ale vyhodnotila, že je to příliš komplikované, mohla bych se domluvit na pronájmu s nějakou restaurací, kavárnou či cukrárnou za tím účelem, že budu v jejich prostorách 1x týdně připravovat tyto své produkty? Pak bych na příslušných úřadech předložila pouze smlouvu o pronájmu těchto prostor za účelem přípravy těchto výrobků? Vyplývají pak z této smlouvy nějaké povinnosti pro danou restauraci, kavárnu či cukrárnu (kterou si pronajmu) – v tom smyslu, že by jim tam například přišla kontrola? A kontrolují pak dané úřady, že v těch prostorách opravdu pracuji, když jsou mé zakázky nepravidelné/nahodilé?

    Předem děkuji za odpověď,
    Hana

    1. Zuzka Zicháčková napsal:

      Dobrý den, Hani, děkujeme za dotaz, jde však o právní záležitost, kterou by bylo ideální řešit přímo s odborníkem. Pokud máte i přes uvedené informace nejasnosti ohledně správného postupu, můžete se obrátit na právní poradce nebo některého z našich partnerů v této oblasti.

    2. Lucie Přikrylová napsal:

      Dobrý den,

      mohla bych se zeptat, zjistila jste nějaké podrobnosti? Řeším úplně stejnou situaci, ráda bych tohle domácí pečení zlegalizovala :) mám již předběžně domluvené prostory, které bych si mohla pro tuto živnost pronajmout. Ale nevím, jak je to s kontrolou jednotlivých úřadů, zda chodí nějak pravidelně, nebo neohlášeně. Ráda bych pekla takto, ale pouze příležitostně. Moc děkuji za odpověď.

      S pozdravem

      Lucie Přikrylová

  15. Jana napsal:

    Mám dotaz, jak je to s pojízdnou prodejnou? Ve které by se dělaly např. párky v rohlíku a bramboráky?

    1. Zuzka Zicháčková napsal:

      Dobrý den, Jani, děkujeme za dotaz, jde však o právní záležitost, kterou by bylo ideální řešit přímo s odborníkem. Pokud máte i přes uvedené informace nejasnosti ohledně správného postupu, můžete se obrátit na právní poradce nebo některého z našich partnerů v této oblasti.

  16. Olena napsal:

    Dobré odpoledne. Můžete navrhnout algoritmus akcí při otevření obchodu s polotovary? Výrobky z těsta a masa hovězího, kuřecího s výrobou přímo na prodejně. Je šance rozjet takový byznys bez speciálního vzdělání? Ukrajinci, kterým Česká republika poskytla útočiště. Děkuji moc.

    1. Zuzka Zicháčková napsal:

      Dobrý den, Oleno, bohužel Vám nedokážeme kvalifikovaně odpovědět. Možná se zkuste zeptat na zkušenosti ve facebookové skupině Shoptet Poradna.

  17. Lucie napsal:

    Dobry den, jak by to bylo v pripade michani vlastnich cajovych bylinnych smesi? Bylinky nakoupene na ceskem eshopu, mnou vybalene a smichane do smesi mnou vytvorene pro konkretni situaci – pr. na zlepseni zazivani. Smes bych dala do noveho sacku a s moji etiketou. Co vse je nutne mit v teto situaci? Pripadne je nutne neco specialne uvadet na etikete – planuji dat nazev, urceni smesi, gramaz, priprava a kontraindikace v ceskem jazyce? Chci prodavat pres vlastni eshop, ktery bych chtela vytvorit, jakmile budu mit jasneji. Nedokazu moc nikde zjistit, jak to je v tomto pripade. Dekuji zabrady, pripadne za nasmerovani. Dekuji.

    1. Tereza Trajboldová napsal:

      Dobrý den, Lucie,
      děkujeme za komentář, jde však o velmi konkrétní dotaz, který by bylo ideální řešit přímo s odborníkem. Pokud máte i přes uvedené informace nejasnosti ohledně správného postupu, můžete se obrátit na právní poradce nebo některého z našich partnerů v této oblasti.

      -Tereza z Shoptetu

  18. Martin Chlouba napsal:

    Dobrý den,

    nevíte prosím, jak je to s následným skladováním potravin? Například pokud bych chtěl prodávat kvašené zelí, a neměl možnost vlastních prostor, využil bych externích kolaudovaných prostor pro samotnou výrobu, ale skladování bych pak musel řešit jinak? Případně možné pouze skladovat v nezkolaudovaných podmínkách?

    Děkuji, Martin

  19. Tomáš napsal:

    Dobrý den,

    poprosil bych o radu. Přítelkyně má sen dělat a prodávat domácí pesta, džemy, chilli omáčky, atd. Je možné toto dělat doma nebo je potřeba provozovna? Je to vůbec možné, dělat potraviny z domova? Jak by to bylo s hygienou? Etikety? Skladování? Spotřeba do:? Pro mě velká neznámá, ale zase jí v tom nechci odrazovat, tak budu rád za jakoukoliv radu.

    Moc děkuji ;) Tomáš

    1. Tereza Trajboldová napsal:

      Dobrý den, Tomáši,
      věřím, že odpověď najdete v druhém díle článku, popřípadě při zakládání e-shopu poptejte jednoho z našich Partnerů, kteří Vám se vším poradí.

      -Tereza z Shoptetu

  20. Marek napsal:

    Dobrý den,
    super článek ale nakonec z toho nejsem moc moudrý. Jakou živnost bych si tedy měl založit pokud bych chtěl vykrmovat brojlerová kuřata, porážet a následně prodávat kuřecí maso? Je to jednodužší když nebude porcované? Nebo do nějakého počtu kusů? Je třeba zřizovat nějaké porážecí místnosti? Nebo bych se za určitých podmínek mohl zařadit do té první volné živnosti? Moc děkuji za radu.

    1. Tereza Trajboldová napsal:

      Dobrý den, Marku,
      porážka zvířat je specifický případ. Pokud jste nenašel odpověď v článku ani v jeho druhém dílu, na živnostenském úřadě nebo hygienické stanici Vám při zakládání živnosti poskytnou všechny potřebné informace pro Vaši konkrétní situaci.
      Hezký den, Tereza z Shoptetu

  21. Martin napsal:

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat je možné využít prostory kavárny s pražírnou jako provozovnu pro výrobu doplňku stravy při zpracování Haccp a obrácené směně tedy přes den pražírna a po patřičném úklidu a dekontaminaci poloch s večerním provozem výroby doplňku stravy?

    1. Kateřina Linhartová napsal:

      Dobrý den,
      doporučujeme obrátit se na příslušnou hygienickou stanici a případně další zmíněné úřady, kde už vás nasměrují a nejrelevantněji zodpoví tento specifický dotaz.
      Děkujeme za pochopení, Kateřina ze Shoptetu

  22. Vojtech napsal:

    Skvělý článek, který uvede do problematiky, děkuji za něj!

    Chtěl bych se zeptat na řemeslnnou činnost: kde najdu že má škola je dostatečně příbuzná? Myslím si, že garanta nepotřebuji, ale chtěl bych si to ověřit.

    1. Kateřina Linhartová napsal:

      Dobrý den,
      doporučujeme se obrátit na živnostenský úřad.
      S pozdravem, Kateřina ze Shoptetu

  23. Markéta napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz, který jsem bohužel nenašla v žádném článku z Vašich dílů. Pokud chovám skot v soukromém sektoru, a rozhodnu se prodávat hovězí popřípadě vepřové maso pro širokou veřejnost. Porážku nebudeme vykonávat my, tudíž sektor pro to určený (tudíž jatka, kde získám certifikát o hodnocení/kvalitě masa). Co vše potřebuji zařídit pro provoz prodeje masa. Musím se registrovat ve Státní zemědělské a potravinářské inspekci? Pokud nebudeme vykonávat porážku ale budeme mít certifikát o kvalitě masa z jatek. Bohužel nikde o tomto nepíšete.

    1. Tereza Trajboldová napsal:

      Dobrý den, Markéto,
      jatka jsou bohužel mimo naši specializaci. Nejjistější bude se s dotazem obrátit přímo na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.
      Hezký den, Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním zprávy souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů