Jedete prodávat na veletrh nebo jarmark? Nezapomeňte na tyto povinnosti

Blíží se vánoční trhy a jarmarky, malá i velká náměstí se nejen během adventních víkendů zaplní stánky s punčem, dobrým jídlem i rukodělnými výrobky. Jarmark je zajímavou prodejní příležitostí pro ty, kteří se živí vyráběním svíček, dekorací, dárkových balíčků, kosmetiky a jiných drobností. Na co ale nezapomenout, abychom si nezpůsobili problémy se zákonem?

Jarmark nebo veletrh může být skvělou příležitostí, jak zviditelnit svou značku a osobně se poznat se svými zákazníky. Navíc, pokud se povede vybrat hojně navštěvovanou akci, získat pěkné prodejní místo a udržet rozumné náklady, může to být finančně zajímavý tah. Pojďme se blíž podívat na to, co k prodeji na veletrhu nebo jarmarku potřebujete a kde začít.

Živnostenské oprávnění – ano nebo ne?

Pokud s výrobou teprve začínáte a ještě nemáte e-shop, možná už podnikatelem jste, a ani to nevíte.

Podnikatelem je totiž podle § 420 zákona č. 89/2012, občanského zákoníku,

fyzická nebo právnická osoba, která samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku.

Podnikatel se tedy nerovná člověku s živnostenským oprávněním a naopak. Podnikatelem můžete být i bez oprávnění. Tou, pro vás asi zásadní podmínkou, v definici podnikatele je soustavnost. Pokud to jdete jen jednou “zkusit”, o soustavnou činnost se jednat nebude. Pokud si tak ale začínáte vydělávat pravidelně a jezdíte na víc jarmarků, živnostenské oprávnění už bude potřeba, jinak vám hrozí pokuta za neoprávněné podnikání. I kdybyste měli zaměstnání, klidně můžete ve svém volném čase “soustavně podnikat”. Neváhejte proto a zajděte si vyřídit živnostenský list. Bude vás stát 1 000 Kč a vyřízení trvá chvilku. Podívejte se také, co všechno zařídit, když začínáte podnikat.

Pokud jste přesvědčeni, že podnikatelem nejste, výdělek bude spadat do takzvaného příležitostného příjmu, který však nesmí překročit 30 000 Kč za rok – pak takový příjem nemusíte danit ani uvádět v daňovém přiznání. Pokud tuto částku překročíte, je potřeba celý příjem zdanit v daňovém přiznání jako Ostatní příjmy.

Označení stánku, oznámení úřadu a tržní řád

Ať už prodáváte příležitostně bez oprávnění nebo pravidelně jako živnostník, musíte mít prodejní stánek viditelně označen svou obchodní firmou, příp. jménem a příjmením, a identifikačním číslem, pokud ho máte přidělené.

Založte si nezávazně vlastní testovací e-shop na Shoptetu

Nevyplňujte toto pole:

Pokud podnikáte, nezapomeňte také označit odpovědnou osobu a adresu sídla nebo místa podnikání. Na stánek se totiž pohlíží jako na mobilní provozovnu. Vaší povinností také je, aby byl návštěvníkům k dispozici člověk mluvící česky. S provozovnou se pojí i další povinnosti. Mimo jiné je potřeba nejméně 3 dny před otevřením oznámit zahájení a ukončení činnosti provozovny živnostenskému úřadu. Určitě si s sebou také nezapomeňte průkaz totožnosti a živnostenský list.

Jednotlivé obce mají svůj tržní řád, dohledejte si ho podle toho, v jaké obci se budete jarmarku účastnit. Pokud míříte na veletrh, vyžádejte si veletržní řád, abyste měli jasno, jaké podmínky diktuje pořadatel veletrhu.

Při prodeji potravin vás pak nemine povinnost získat vyjádření Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Chcete-li prodávat občerstvení, potřebujete vyjádření Krajské hygienické stanice. U masných výrobků také vyjádření Krajské veterinární správy. Pokud prodáváte vlastnoručně vyráběnou kosmetiku, obstarejte si potřebné certifikace.

EET a stánkový prodej na jarmarku nebo veletrhu

Nejste si jisti, jestli ke stánkovému prodeji potřebujete EET? Pojďme se na to podívat podrobně. Napoví nám Metodický pokyn k aplikaci zákona o evidenci tržeb a upřesňující dokument Ministerstva financí a Finanční správy ČR, který se zabývá prodejem potravin.

V zásadě je potřeba rozlišovat stravovací službu a dodání zboží. Stravovací službou je myšlena taková provozovna, která nabízí zákazníkům zázemí pro konzumaci výrobku – stoly, židle, toalety, šatnu, obsluhu a tak dále. Dodáním zboží je pak takzvaný “prodej s sebou” – zmrzlina, bramboráky, langoše, ale i nápoje určené k okamžité spotřebě (káva, čaj v kelímku, aj.). Stravovací služba spadá do první vlny – pokud tedy máte stánek se zázemím nebo hlavní provozovnu se zázemím a stánek jen jako doplněk na jarmarky, EET mít musíte. Pokud máte jen okénko, foodtruck nebo jiný stánek bez zázemí, jde o dodání zboží, které spadá do třetí vlny a EET se vás zatím netýká.

Pokud neprodáváte potraviny určené k okamžité spotřebě, důležité je rozlišit, jestli své zboží jen přeprodáváte, nebo jestli jste výrobcem. Pokud se jedná o pouhý přeprodej (knih, oděvů, hraček, ale i balených potravin a nápojů), patříte do druhé vlny a EET mít musíte. Pokud se ale jedná o vlastní výpěstky a výrobky vlastní výroby, patříte do třetí nebo čtvrté vlny (dle kódu NACE) a EET zatím mít nemusíte.

Na co dalšího nezapomenout?

Pokud prodáváte zboží, vezměte si s sebou alespoň dvojnásobek toho, kolik byste toho chtěli prodat. Jen výjimečně se vám prodá úplně všechno, zákazníci si rádi vybírají a u poloprázdného stánku to jde jen těžko. U potravin zase musíte zvážit očekávaný počet lidí, abyste toho nakonec nenaskladnili až příliš a pak se vám to nezkazilo.

Nezapomeňte si také rozměnit peníze na drobné, klidně i pár tisícovek. Vyměníte je v bance nebo na poště. K úschově peněz dobře poslouží uzamykatelná pokladna nebo odolná a prostorná ledvinka na bezpečnostní přezku. Pokud prodáváte vlastní rukodělné výrobky, nezapomeňte na vizitky nebo letáčky. Zájemci se vám pak budou moct ozvat a třeba si později objednat něco na míru. Případně se zamyslete nad rozdáváním slevových poukazů.

Zjistěte si také, jestli budete mít k dispozici celý stánek nebo jestli si musíte veškerý mobiliář přivézt sami. Každý jarmark a veletrh to může mít jinak.

Nakonec zvažte, jestli se vám investice vyplatí. Zkuste oslovit jiné firmy, který jarmark nebo veletrh navštěvují, jestli se jim to vyplácí a jakou účast odhadují. Pak je otázkou, s jakým cílem na jarmark míříte – jestli chcete upevnit svou značku, potkat se se zákazníky, rozdat letáčky a doufat v budoucí objednávky, anebo jestli cílíte spíš na vyšší jednorázový zisk.

Navigace pro příspěvek

30 komentářů

  1. Jiří napsal:

    Dobrý den, chápu to správně, že pokud jednou zkusím udělat burgery ve stánku, tak nepotřebuji živnostenské oprávnění? Děkuji za odpověď

    1. Eva Knirschová napsal:

      Zdravím, Jiří. S burgery jakožto s potravinami to bude určitě složitější – je třeba mimo jiné vyjádření Krajské hygienické stanice. Proto bych prodej občerstvení neriskovala ani jako jednorázovou záležitost a raději si obstarala příslušná oprávnění.

  2. David Bail napsal:

    Dobrý den, chci prodávat příležitostně domácí máslové trubičky na trzích. Co všechno musím splňovat? Pochopil jsem, že EET a ani živnost nepotřebuji, ale nevím, jak je to s ostatními povinnostmi. Předem Vám děkuji za odpověď!

    1. Radek Hudák napsal:

      Dobrý den, tuhle zkušenost hlavně kvůli sortimentu nemáme, nejlepší se bude zeptat ve Facebookové skupině, která se tomu věnuje https://www.facebook.com/groups/zivnostnici

  3. Lucie napsal:

    Dobrý den,

    chtěla jsem se zeptat, jaké podmínky musím splňovat pokud chci příležitostně na akci prodávat grilované sele? Máme vozík s rožněm, (je to vlastně takový velký gril s motorem na otáčení, vyrobený na vozíku za auto) se kterým bychom na akci chtěli dojet, prase ugrilovat a po porcích prodat. ŽL máme, co všechno dalšího bychom si ale měli prosím zajistit, aby jsme měli vše v pořádku a nevznikl problém? Předem moc děkuji za odpověď.

    1. Radek Hudák napsal:

      Dobrý den, tuhle zkušenost hlavně kvůli sortimentu nemáme, nejlepší se bude zeptat ve Facebookové skupině, která se tomu věnuje https://www.facebook.com/groups/zivnostnici

  4. Renáta napsal:

    Dobrý deň. Dostala som ponuku ísť predávať do Česka na menší jarmok. Nemám zatiaľ skúsenosti s predajom v inej krajine. Podnikám ako slobodný umelec a na Slovensku nemám povinnosť používať registračnú pokladňu. Neviem, či aj v Česku toto pre mňa platí a zaujíma ma aké náležitosti musím spĺňať ako predajca. Predávam svoje textilné výrobky. Ďakujem.

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Renáto,
      tohle už je bohužel mimo naše zkušenosti. I v Česku máme svobodná zaměstnání, takže spisovatelé, herci, zpěváci, umělečtí fotografové, výtvarníci atp. podnikají podle autorského zákona a nepotřebují tak ke své činnosti živnostenské oprávnění. Co se ale týče detailních podmínek a nutných odvodů, doporučila bych optat se u české účetní a pohledat články, které se tomu detailně věnují.

  5. V. Přichystal napsal:

    Dobrý den,

    podnikáme v rámci geocachingu a chtěli bychom prodávat tak 1-2 ročně na nějakých setkáních lidí z geocachingové komunity. Budeme tam prodávat zboží vázající se ke geocachingu (více web http://www.utiskare.cz) a zároveň bychom tam chtěli prodávat nápoje. Nebude to žádné jídlo, jen pití. Máme představu o tom že by se prodávaly 3 druhy piva a 1-2 druhz limonád. Případně čaj. Co vše je na to potřeba a kam se musí odeslat všechny možné žádosti? Je na to potřeba EET? Musím mít nějak vyznačené složení a výrobce pití?

    Děkuji V. Přichystal

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den,
      chcete-li prodávat občerstvení, potřebujete vyjádření Krajské hygienické stanice. Poraďte se s nimi, zda je to třeba i jen pro prodej nápojů.

      Co se týče EET, dovolím si vykopírovat vysvětlení z článku: v zásadě je potřeba rozlišovat stravovací službu a dodání zboží. Stravovací službou je myšlena taková provozovna, která nabízí zákazníkům zázemí pro konzumaci výrobku – stoly, židle, toalety, šatnu, obsluhu a tak dále. Dodáním zboží je pak takzvaný “prodej s sebou” – zmrzlina, bramboráky, langoše, ale i nápoje určené k okamžité spotřebě (káva, čaj v kelímku, aj.). Stravovací služba spadá do první vlny – pokud tedy máte stánek se zázemím nebo hlavní provozovnu se zázemím a stánek jen jako doplněk na jarmarky, EET mít musíte. Pokud máte jen okénko, foodtruck nebo jiný stánek bez zázemí, jde o dodání zboží, které spadá do třetí vlny a EET se vás zatím netýká.

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych zkusit prodávat na vánočním jarmarku dekorativní medové perníky. Nebyly by to potraviny a bylo by to jen jednou. Jestli jsem to dobře pochopila musela bych stánek označit jménem a příjmením a to by bylo vše? Odvádět ani hlásit bych nikde nic nemusela?
    Děkuji za odpověď

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Jano, ano, vypadá to tak. Ještě bych pro jistotu přidala informaci, že se jedná o dekorativní předměty, nikoli potraviny. Pokud ale chcete mít 100% jistotu, poptejte se na příslušném místním úřadě.

  7. Monika napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jdeme na rybářské závody, je to jednorázová akce a chtěli by jsme prodávat chleba se sádlem a cibulí, potřebujeme vyjádření hygieny, pokud máme doklad od dodavatele surovin. Dále se chceme zeptat co musí být všechno označeno na stánku. (víme, že jméno, cenu a alergeny). Předem moc děkuji

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den,
      pokud se jedná opravdu o jednorázový prodej, nejsem si jistá, zda je vyběhání povolení potravinářské inspekce ideální. Navíc předpokládám nejste ani podnikatelé. Rozhodně bych se pro jistotu informovala u příslušných úřadů.

  8. Maja napsal:

    Dobrý den,

    mám kamennou prodejnu na smíšené zboží , je to moje hlavní činnost – eviduju tržby v eet. Chci se jednorázově zúčastnit jarmarku na zviditelnění se moji vlastní tvorby a její prodej (u mne minoritní činnost z hlediska příjmu, živnostenské oprávnění na to mám – při prodeji v kamenném obchodě tyto tržby eviduju). Musím kvůli jednorázové akci si pořídit mobilní eet abych evidovala tyto tržby?

    1. Eva Knirschová napsal:

      Krásný den, Majo,
      pokud se nepletu, je to bohužel tak, jak píšete. Pokud již spadáte do některé z vln EET a běžně tedy tržby evidujete, je také potřeba je evidovat i přestože neprodáváte ve své provozovně.

  9. Bert napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych přeprodávat knihu zásilkovou formou. Jde pouze o jednu konkrétní knihu a jedná se o malý objem (do 50 výtisků, celkový objem prodeje do 15000 Kč). Po doprodání zásoby v této činnosti nehodlám pokračovat. Jedná se o podnikání nebo příležitostný příjem? Potřebuji živnostenské povolení a musím vykazovat EET?
    Děkuji,
    Bert

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Berte,
      za mě je to tak na pomezí, podnikání je činnost opakovaná za účelem zisku – vy budete knížek prodávat několik desítek, taky může záležet na tom, jestli to bude jednorázový prodej nebo je budete prodávat nějaký delší časový úsek, je to těžké psooudit. Je to velmi malý objem, takže přichází v úvahu i označení nahodilý příjem. Z právního hlediska bych se přiklonila k živnosti a doporučila zařídit si všechna potřebná oprávnění. Jestli to chcete zkusit bez toho, možná Vám nikdo hlavu neutrhne, ale je to samozřejmě jen na Vás.

  10. Pavlína napsal:

    Dobrý večer,
    jsem studentka. Chtěla bych jednorázově prodávat mnou vyrobené dekorace na trhu. Nemám ŽL, ani e shop. Poradíte prosím co potřebuji, aby bylo vše úředně v pořádku?
    Děkuji

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Pavlíno,
      věřím, že by článek výše měl hravě odpovědět na to, na co se ptáte. Nebo je něco, na co jste nenašla odpověď?
      O soustavnou činnost se pravděpodobně nejedná, tedy ani o podnikání jako takové, ale samozřejmě bych si k tomu zjistila podmínky u pořadatele trhu/tržní řád a zajistila potřebná označení na stánku.
      Přeji pohodové odpoledne, Eva

  11. Anička napsal:

    Dobrý den,
    chceme s kamarádkou jednorázově zkusit prodávat na vánočních trzích – jeden víkend. Měl by to být stánek s designovými výrobky (vlastními), domácími koláči a horkým nápojem (možná alkoholickým). Pochopila jsem správně, že EET ani živnostenský list nepotřebuji? A co ostatní náležitosti jako hygiena apod.?

    Mnohokrát děkuji
    Anička

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Aničko,
      pokud se jedná o jednorázovou akci (neděláte to opakovaně), pravděpodobně živnostenské oprávnění nepotřebujete. Také, pokud vyděláte více než 30 000 Kč, bylo by vhodné příjem přiznat v daňovém přiznání jako příležitostný (ostatní), o tom bych se případně poradila s účetní. Ohledně prodeje potravin a nápojů bych se určitě doporučila informovat u příslušných úřadů – ve Vašem případně asi Krajské hygienické stanice ohledně podávání občerstvení.

  12. Martina napsal:

    Dobrý den, chci se zeptat v prosinci mám možnost na trhu prodávat svařené víno, kávu a čaj bude to poprvé a naposledy chápu dobře že nepotřebuji ŽL, EET ani schválení hygieny když jde o pití nikoliv jídlo? Předem moc děkuji Klánová

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Martino,
      pokud se jedná o jednorázovou akci, ŽL ani EET byste potřebovat neměla. I nápoje se však řadí mezi potraviny/občerstvení, proto bych si pro jistotu potřebné náležitosti ověřila u Krajské hygienické stanice.

  13. Otakar napsal:

    Dobrý den mám dotaz ohledně prodeje svařeného vína v období prosinec – březen. Pokud někdo má nějaké zkušenosti prosím o odpověď na otakar96@gmail.com. Mohu začít bez živnosti a následně až by to vypadlo že překročí čisté příjmy 30.000 Kč živnost založit? Mám mnoho otázek. Děkuji Novotný

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Otakare, pokud chcete svařené víno prodávat opakovaně a ne pouze jedno, doporučím vám si určitě zařídit živnost, protože se jedná o činnost, která vykazuje znaky podnikatelské činnosti.

  14. Veronika Tesi napsal:

    Dobry den, rada bych prodavala domaci mydla. E shop nemam, ale napadla mne varianta prodeje formou pochuzek s platem nebo kosem. Bez prodejniho stanku. Napr na namesti, nadrazi apod. Jak by na toto bylo pohlizeno a jake certifikace musim mit? Nejednalo by se tak o formu podomniho prodeje, ktera je ve vetsine mest zakazana? Zl mam, ale nevim zda spada obor vyroby mydel do oboru,ktere mam registrovany. EET jsem zatim nepotrebovala, dosud jsem prodavala jen sbplatbounpredem a vyrobky jineho razu. Dekuji za odpoved Veronika

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Veroniko,
      nejprve bych doporučila poradit se na živnostenském úřadě o rozšíření živnosti. Oni Vám většinou jsou ochotni poradit, kam taková výroba mýdel spadá. Co se týče prodeje „v terénu“, s tím zkušenost nemám, takže bohužel úplně přesně neporadím. Řekla bych ale, že tak jednoduché to nebude – prodejci mají buď sídla, nebo provozovny, a tuším, že na pozemcích města by měl takový prodej podléhat schválení. Co se týče EET, jakmile bude spuštěna další vlna EET, bude spadat i na Vás, pokud budete příjmat platby v hotovosti.

  15. Hana Wislocká napsal:

    Dobrý den.
    Vyrábím si pro sebe a své známé sůl do koupele, bylinné tinktury a masti. Chtěla bych zkusit jednorázově vánoční jarmark. Živnostenský list mám jen na služby – masér, kosmetička- na prodej nemám oprávnění. Musí mít výrobky atestaci, pokud bych chtěla prodej zkusit? Děkuji za odpověď. Hanka

    1. Eva Knirschová napsal:

      Dobrý den, Hanko,
      s tímhle bohužel zkušenosti nemám. Pro jistotu bych si do ŽL nechala doplnit zaměření co nejpodobnější výrobě kosmetiky. Ohledně atestace výrobků pro kosmetické účely bohužel neporadím, zkusila bych se poptat v naší facebookové skupině Shoptet Poradna, kde máme spoustu menších i větších výrobců kosmetiky. Určitě Vám poradí.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením zprávy souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů