Cookie lišta přehledně: Jak se připravit na změny?

Chcete analyzovat chování uživatelů na svém e-shopu? Pak od ledna 2022 ze zákona potřebujete získat aktivní souhlas uživatele, k čemuž poslouží tzv. cookie lišta. Co proto musíte jako e-shop udělat a jak vám technicky pomůže Shoptet?

Po dlouhých debatách už i v ČR parlament schválil očekávanou novelu zákona o elektronických komunikacích, která od ledna 2022 změní některé povolené způsoby nakládání se soubory cookies a podobnými nástroji. Obdobná úprava vejde v účinnost i na Slovensku, a to od února. Co přesně cookies jsou i co se změní konkrétně pro Shopteťáky

Jednoduše řečeno: jakákoliv analytika pomocí těchto technologií bude na webu možná pouze se souhlasem uživatelů. Co to konkrétně znamená? Pokud si provozovatel přeje chování uživatelů na svých webových stránkách analyzovat, potřebuje k tomu získat aktivní souhlas uživatele, k čemuž poslouží tzv. cookie lišta

Každý provozovatel e-shopu by se v důsledku uvedených změn měl nad kategoriemi souborů cookies na svých webových stránkách pozastavit.  

Co jsou cookies a v čem spočívá změna? 

Cookies jsou malé textové soubory, které jsou uloženy v zařízení uživatele při návštěvě webu pomocí prohlížeče. Nezbytné cookies, které umožňují základní funkčnosti stránek, a jsou proto technicky potřebné, mohou být nadále ukládány bez souhlasu uživatele, jelikož pomáhají poskytnout technicky bezchybné webové stránky.  

Marketingové cookies, které umožňují personalizaci zobrazovaného obsahu, mohou být ukládány pouze se souhlasem uživatele. Stejné je to i při používání analytických či statistických cookies, které shromažďují informace o tom, jak se webové stránky používají ke zlepšení jejich atraktivity, obsahu a funkčnosti. Ukládání těchto souborů cookies bude možné právě pouze s aktivním souhlasem uživatele.

Jak na cookie lištu v roce 2022? Přečtěte si názory odborníků!

Co pro e-shopy děláme v Shoptetu 

Co čeká Shopteťáky, přiblíží Ondřej Chvojka z produktového týmu:

V Shoptetu jsme připravili vlastní cookie lištu, která bude zdarma dostupná všem e-shopům a bude splňovat všechny požadavky právních předpisů, a to obsahově i designově. Krom možnosti udělit souhlas nebo nastavit vlastní preference spouštění bude možné v rámci administrace cookie lišty exportovat udělené souhlasy, či sledovat statistiky počtu přijatých/odmítnutých souhlasů

Víme, že některé projekty již využívají pro správu souhlasů vlastní řešení, a tak bude možné celou Shoptet cookie lištu vypnout. Využití naší lišty je plně v diskreci zákazníků. V rámci implementace jsme mysleli i na uživatele, kteří část kódů mají nasazenou v rámci našich integrací a pro část kódů využívají správce značek Google Tag Manager. Po přijetí souhlasu uživatele budeme tuto informaci zasílat i do GTM.

V rámci integrace cookie lišty plánujeme využití funkce Google Consent Mode, což je funkce, díky které jsou i při neudělení souhlasu některá obecná data zaslána na servery Google tak, aby byl Google dále schopen vyhodnocovat kampaně, které jsou na datech závislé.

Co musí udělat e-shopy 

Pokud e-shop využívá pouze naše integrované nástroje, bude stačit, když si v administraci cookie lištu, kterou jsme spustili 21. 12. 2021, zapne.

V případě, že si e-shop v rámci GTM spouští některé další kódy, nebo má měření primárně nastaveno zde, bude muset upravit spouštění kódů tak, aby odráželo souhlas uživatele v rámci cookie lišty

Získávání souhlasu s cookies

Způsobu a formě získávání souhlasu s ukládáním souborů cookies se věnuje spousta článků na internetu a do analýzy této problematiky se pustily i některé oficiální orgány, jako je Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (EDPB). V souladu s doporučením EDPB by provozovatelé webových stránek měli dát pozor zejména na předzaškrtnuté souhlasy a získávání souhlasu s činnostmi, jako je posouvání či přejetí webové stránky. Stále pak platí, že souhlas s jejich ukládáním musí naplnit požadavky na souhlas dle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), tj. musí se jednat o svobodný, konkrétní, informovaný a jednoznačný projev vůle.

V souvislosti s ukládáním souborů cookies jsme narazili i na dotazy ohledně povinnosti spouštět cookie lištu, pokud webové stránky používají pouze nezbytné cookies (nepoužívají žádné měřící kódy apod.). V takovém případě není cookie lišta nezbytná, pokud jsou potřebné informace obsaženy v tzv. cookie policy (nebo obecných zásadách zpracování osobních údajů) na webových stránkách. Nasazení cookie lišty v takovém případě je pouze doporučené z hlediska zvýšení transparentnosti o používání souborů cookies.

Odmítnutí cookies

Podobný prostor, jaký se věnuje otázce získávání, se věnuje i otázce odmítnutí cookies. Doposud se vedly zejména debaty o tom, zda cookie lišta musí vedle tlačítka „přijmout vše” obsahovat i tlačítko „odmítnout vše”. Zahrnutí tohoto tlačítka v rámci cookie lišty z právní úpravy výslovně nevyplývá, ani tomu neodpovídá dosavadní zavedená praxe na trhu, kdy drtivá většina provozovatelů webových stránek takový výklad nepodporuje. Soubory cookies lze tak v praxi nejčastěji odmítnout v rámci detailního výběru v rozšířené sekci cookie lišty nebo pomocí webového prohlížeče, což je závěr , který nezpochybňuje ani EDPB, který k textu nařízení poskytuje závazný výklad.

Dne 22. 12. 2021 český Úřad pro ochranu osobních údajů aktualizoval sekci často kladených dotazů, kde se mimo jiné vyjádřil i k této otázce a uzavřel, že by ideálně tlačítko “odmítnout vše” mělo být na stejné úrovni jako tlačítko souhlasu, a tedy v rámci cookie lišty. V Shoptetu proto aktualizujeme nastavení pro naše zákazníky tak, aby mohli dostát výkladu Úřadu pro ochranu osobních údajů a měli tlačítko “odmítnout vše” v rámci cookie lišty vedle tlačítka “přijmout vše” na stejné úrovni. Současně budou zákazníci moci v rámci nastavení přidat stránku s možností editace nastavených voleb cookies.

Kde lištu na Shoptetu nastavit?

Obrázek níže ukazuje, kde v administraci Shoptetu najdete nastavení cookie lišty. Více informací hledejte také v Nápovědě.

cookie lišta Shoptet

Nejčastější otázky od e-shopařů:

Kdy bude cookie lišta spuštěna na Shoptetu?

Lištu jsme spustili 21. 12. 2021.

Budou se spouštět kódy Glami, Zboží, Heureka?

V případě zapnuté cookie lišty se kódy spustí až po udělení souhlasu uživatelem.

Bude na cookie liště tlačítko Odmítnout vše?

Ano, bude.

Kolik bude cookie lišta stát?

Bude zdarma.

Bude text na cookie liště editovatelný?

Ano, bude.

Již používám jiný nástroj pro správu cookies, budu nucen Shoptet lištu používat?

Ne, cookie lištu je možno vypnout.

Mám všechny kódy v GTM, bude tam lišta zasílat informace o souhlasu?

Ano, bude.

Budete reagovat na nové kódy od Seznamu? Přidali parametr, zda uživatel souhlasí s měřením, nebo ne.

Nové varianty kódů přidáme a uživatel se nemusí o nic starat.

Co mohu očekávat v Google Analytics po nasazení nové lišty?

Po nasazení lišty dojde k propadu návštěv v rámci GA. Je to z toho důvodu, že do GA se přenáší data až po kliku na souhlas s Cookie lištou.
Dále se dá očekávat, že část návštěv se přesune do zdroje direct, protože mnoho uživatelů souhlas udělí na jiné stránce než na web vstoupili.

Co s propadem v GA dělat?

Založte si GA4 a začněte do nich měřit. Díky consent modu do GA4 zasíláme anonymní informace i přes to, že uživatel souhlas nedá. Aktuálně se tyto data v GA4 nezobrazují, ale do budoucna s těmito daty GA4 budou pracovat.

Mám některé kódy v Google Tag Manageru jak konkrétně provedu nastavení, aby fungovalo na základě souhlasu?

V GTM přejděte na nastavení kontejneru a spusťte „Povolit přehled nastavení souhlasu“.
Ve výpisu značek uvidíte novou ikonu, kde můžete potřebné souhlasy hromadně nastavovat.
Pokud úpravu potřebujete pouze u jednotek kódů stačí když kliknete na detail kódu v a dolní části najdete „Nastavení souhlasu“ Zde kliknete na požadovat další souhlas ke spuštění značky a vyberete zda se jedná o analytický kód (analytics_storage), nebo reklamní kód (ad_storage(. Postup nastavení jsme ukazovali i v rámci našeho live streamu zde.

Aby uživatel přijmul všechny cookies, musí jít nejdříve do nastavení kde si je zvolí?

NE. Po kliknutí na tlačítko souhlasím na liště uživatel souhlasí s používáním všech cookies a kódy se po proklliku na tlačítko načtou.

Pár příkladů cookies:

Navigace pro příspěvek

  1. P.M. napsal:

    Dobrý den, mám pár nejasností.
    Proč nebudete zobrazovat tlačítko ODMÍTNUTÍ? Bude možné jej přidat? V nastavení je podle organizace NOYB (https://noyb.eu/) umístění nedostatečné a podle nich má být v podobě tlačítka hned vedle tl. PŘIJMOUT VŠE.

    Kdo pak ponese zodpovědnost, pokud tato organizace upozorní e-shopaře a dá mu 30 dní na nápravu?

    Jak bude řešená úprava preferencí cookies? Dle NOYB má být změna nastavení stále dostupná, např. u OneTrust zůstává po odkliknutí ikona v levém dolním rohu.

    Děkuji za odpovědi.

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,
      děkujeme Vám za zprávu a podněty k obsahu cookie lišty.
      Co se týče zahrnutí tlačítka “odmítnout”, dodržujeme zde doporučení právníků i standard na trhu. Povinnost zahrnout v rámci cookie lišty tlačítko “odmítnout” z právních předpisů výslovně nevyplývá, byť si jsme vědomi doporučení organizací, jako je například NYOB. Právní předpisy v tuto chvíli požadují platné získání souhlasu, přičemž před aktivním udělením souhlasu s jednotlivými kategoriemi cookies k jejich ukládání nedochází, a proto je zákonný požadavek naplněn.
      V případě, že by došlo ke změně výkladové a aplikační praxe dozorového úřadu, který by vynucoval doplnění tlačítka “odmítnout”, uzpůsobíme cookie lištu takovému novému požadavku.
      Co se týče změny preferencí cookies, ty bude možné vzhledem k požadavku, aby cookie lišta nepřekážela v procházení webové stránky, provést v nastavení prohlížeče, případně opět prostřednictvím cookie lišty, která se uživateli zobrazí po odmítnutí nebo vypršení souhlasu. Byť jsme obeznámeni s názorem NYOB, postupovali jsme při navrhování cookie lišty dle skutečných zákonných požadavků, které takové nároky na cookie lištu zatím nekladou.
      S pozdravem
      Ondřej Chvojka

  2. Jakub Kaplan napsal:

    Bude třeba upravit obchodní podmínky?

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den, připravili jsme jak aktualizaci Univerzálních podmínek ochrany osobních údajů tak aktualizaci obchodních podmínek. Vzory naleznete zde: https://www.shoptet.cz/ke-stazeni/

  3. Miroslav napsal:

    Dobrý den,
    jakým způsobem mohu dát do lišty tlačítko odmítnout vše?
    Sám nutnost na každém webu rozklikávat cookie lištu nesnáším a naši zákazníci jsou hodně konzervativní, těm se to také líbit nebude.
    Pokud bude jedinou možností celé cookies vypnout, tak do toho asi půjdu. Ostatně někteří naši konkurenti to již udělali.

    Díky za odpověď
    Miroslav

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      v rámci administrace stačí kliknout na volbu: „Zobrazit tlačítko odmítnout vše na cookie liště“.

  4. Pavel napsal:

    Taky se přikláním k možnosti odmítnou vše. Minimálně ve volitelné variantě by se mi líbila. Ale nevím jak náročné je to na programování a když nebude, tak se svět nezboří…

  5. Jiří Najman napsal:

    Současné grafické pojetí lišty je nešťastné. Tlačítko „Souhlasím“ vpravo. Tlačítko „Nastavení“ pod textem a není vidět, že se jedná o tlačítko. Pokud použiji tlačítko „Odmítnou“ Tak je text nesmyslně úzky (dvě tlačítka vpravo vedle sebe a jedno pod textem… Celé to zabere 1/2 monitoru.

    Za mě vidím jako nejlepší řešení umístění tlačítek pod text. Text bude dostatečně široký a nebude přerůstat do výšky. Všechna 3 tlačítka v jedné řádce dávají také lepší přehled pro uživatele. Výška tlačítek ideálně jako teď tlačítko „Nastavení“, které by však mělo být odlišené od pozadí lišty.

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      aktuálně pracujeme na dalších možnostech grafického zobrazení lišty, ze kterých budete do budoucna moci vybírat.

  6. Milan Šubín napsal:

    Dobrý den,

    co dělat, pokud Cookies lištu na e-shopu stále nevidíme – odkaz do Vzhled a Obsah není přídán. Viz web výše.

    Děkuji.

    Milan

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      aktuálně může cookie lištu editovat pouze admin eshopu, který Vám může upravit práva, abyste mohl lištu editovat. V nejbližší době nastavení upravíme tak, aby lištu mohl editovat i uživatel, který měl práva na editaci v rámci původní cookie lišty.

  7. Radek napsal:

    Dobrý den, jak přesně v GTM zjistím, které konkrétní nastavení uživatel v cookie liště zvolil?
    V datové vrstvě vidím například „event: „update consent“; gtm: {uniqueEventId: 18, start: 1640676546121}“.
    Předpokládám, že informace o nastavení je uložena v číselném kódu. Máte k tomu někde návod?
    Děkuji
    Radek

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      informace o souhlasu se do GTM nezasílá pomocí datové vrstvy ale pomocí kódu gtag. V GTM tak stačí u jednotlivých kódů nastavit jaké souhlasy jsou pro spuštění potřeba.

  8. M.P. napsal:

    Dobrý den, v nastavení e-shopu vůbec nemám položku s cookies, jak je tedy mám nastavit, aby to splňovalo vše potřebné pro rok 2022? Je možné, že je to kvůli právům administrace? Děkuji, Michal

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      aktuálně může cookie lištu editovat pouze admin eshopu, který Vám může upravit práva, abyste mohl lištu editovat. V nejbližší době nastavení upravíme tak, aby lištu mohl editovat i uživatel, který měl práva na editaci v rámci původní cookie lišty.

  9. Tomáš napsal:

    Dobrý den,
    lišta je černá a nepasuje vůbec k barvám šablony. Jak lištu konfigurovat?
    Je z mého pohledu velice špatně konfigurovatelná.

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      aktuálně pracujeme na dalších možnostech grafického zobrazení lišty, ze kterých budete do budoucna moci vybírat.

  10. Honza napsal:

    poradíte mi, jakým způsobem znovu vyvolat dialogové okno s nastavením? Uživatel by měl mít možnost cookies třeba odmítnout později.

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      aktuálně není možné okno s nastavením cookie znovu vyvolat a je nutné, aby uživatel na webu odstranil cookies, což znovu lištu vyvolá. Pracujeme na možnosti lištu znovu vyvolat a uživatelům změnu volby usnadnit.

  11. P.R. napsal:

    Dobrý den,
    je možné upravit znění textu v okně Nastavení cookies např. místo PROFILUJÍCÍ upravit na MARKETINGOVÉ?
    Slovo profilující se mi nezdá úplně jasné a na první pohled vypadá jako PROFITUJÍCÍ, což může vyznívat pro zákazníka negativně.
    Děkuji mnohokrát
    Petra Ruberto

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      děkujeme za zpětnou vazbu. Zatím se setkávám s podobným návrhem poprvé. V případě, že by více e-shopů nebylo s textací spokojeno, uděláme úpravu.

  12. Jan Dolák napsal:

    Dobrý den,

    týká se změna režimu z opt-out na opt-in i (ne)souhlasů při odeslání objednávky? Např. nesouhlasu se zasláním dotazníku spokojenosti v rámci programu Heureky Ověřeno zákazníky.

    Děkuji za odpověd.

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den,

      cookie lišta na odesílání dotazníků ověřeno zákazníky nemá vliv.

  13. Zuzana T. napsal:

    Dobrý den,

    pokud uživatel nedá souhlas a dokončí objednávku, uvidím v UA nebo GA4 hodnotu objednávky v directu nebo ji nezaznamená vůbec?

    1. Ondřej Chvojka napsal:

      Dobrý den, bez souhlasu objednávku v UA ani GA4 vůbec neuvidíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Odesláním zprávy souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů