Nealko panáky Samurai Shot? Provozovatelé podniků a barmani si klepali na čelo

Na začátku ho oslovil kamarád a chtěl vědět, co si myslí o nealko panáku. Uběhlo 6 let a dnes už jako společníci se svým Samurai Shotem prorážejí na českém trhu na pulty domácností i ke známým osobnostem.

Martin Solnička pracoval v realitách, a když mu jeho známý s přezdívkou Čajomír představil svůj nápad, byl ze začátku docela skeptický. Jak ale s nadšením dodává, stejně jako většinu věcí v jeho životě změnila obyčejná náhoda. Jak se vydal na cestu samuraje, který jejich panák připomíná tradiční anglický čaj a jak je to s kávou a jejich Samurai Shoty, se dočtete v první části našeho rozhovoru.

Váš společník byl před Samurai Shotem kulisářem v divadle. Čemu jste se dříve věnoval vy?

Dělal jsem spoustu věcí, po škole jsem nastoupil do KPMG poradenství, kde jsem pracoval pár roků, a potom jsem si založil vlastní online projekt na správu osobních financí. Ten jsem po několika letech prodal. Nebyla to věc, které jsem se chtěl věnovat dlouhodobě. V následujícím období jsem pracoval a dodnes částečně pracuji v realitách, což je něco, co mě stále baví.

Takže práci v Samurai Shotu stále kombinuji s realitami, i když musím říct, že ten poměr se obrací. Když jsem přišel do Samurai Shotu, byly to skoro 100% ty reality a teď znamenají jen zlomek a většinu času tvoří práce pro Samurai Shot.

Finance a reality, to má od čaje celkem daleko…

Je to více méně náhoda, jak reality, tak i Samurai Shot. Vždycky se ke mně skrz někoho něco dostalo. Jaromíra jsem znal jako člověka, který se věnuje čajům, a on mě jednou oslovil s tím, že má nápad na nealkoholický panák, a zajímalo ho, co si o tom myslím. Zašli jsme na kávu a bavili se o tom. Tam se to vlastně zrodilo, nápad je jeho a viděl to jako inovativní produkt. 

Ze začátku mi to přišlo zvláštní: nealkoholický panák

Jak se vám jeho nápad na začátku zdál? 

Musím se přiznat, ze začátku mi to přišlo dost zvláštní, myslel jsem si: panák a přitom nealko? (smích) Ale dva dny na to můj kamarád slavil synovy narozeniny, byla to vlastně neplánovaná akce a polovina lidí přijela autem rovnou z práce, musela pak zase včas odvézt děti domů a připíjelo se kvůli tomu matonkou.

A já si říkal, že kdyby tam měli ty nealkoholické panáky a někdo by jim je nabídl, tak si je rádi dají. Začalo mě to víc zajímat. Spousta mých známých má bar, restauraci, gastro podnik, a tak jsem viděl prostor pro Jaromíra a jeho nápad na produkt. Přemýšlel jsem, zda to má na trhu uplatnění a jak s tím pokračovat dál.

Měli jste tedy originální produkt. Co jste se rozhodli podniknout dál?

Po půl roce od prvotního nápadu to už celé dostalo reálnější formu. Jaromír měl název, návrh grafiky i první příchutě. To je mimochodem dnes ta naše nejvíc hořká: Bittergreen. Byla to chuťově fakt síla a já mu říkal, že jestli s tím chce jít do mainstreamu, tak je to fakt hustý. Na začátku uspořádal crowfunding, aby nasbíral finance na první várku, což se mu podařilo. Díky tomu si ověřil, že to má smysl a že je o to zájem. Mně osobně se produkt líbil stále víc a později se moje investované peníze proměnily na podíl ve firmě. Dnes, po 6 letech, jsme společníci 50/50. 

Dnes už u nás těžko najdete bar, který by neznal pojem nealko panák

Co se za těch 6 let změnilo?

Na jednu stranu těch 6 roků není v kontextu vývoje trhu až tak dlouho, na druhou stranu je tam vidět velký posun ve vnímání zahraničních trendů přicházejících do Česka. Když jsme začali, prvotní myšlenka byla, že se chceme zaměřit na restaurace, bary a gastro scénu. Nejdříve si ale provozovatelé podniků a barmani klepali na čelo a nerozuměli tomu, proč by někdo vůbec chtěl pít nealko panáky.

Vy jste se ale přesto drželi svého nápadu.

My jsme ale viděli potenciál i v tom, že v zahraničí se už dlouho pily nealko piva a bezkofeinová káva, přestože tady jsme se na to stále dívali skrz prsty. Přitom v Rakousku a Německu jste si už před 10 lety mohli běžně nealkoholické pivo koupit. Dnes ale už i u nás najdete bar, kde by neznali nealko panáky, jen těžko. 

Časem jsme zjistili, že nejsme a nechceme být náhrada ginu nebo vodky. Nejsme drink, který si někdo dá místo rumu a coly. Náš panák je netradiční forma tohoto pití. Je to čistě přírodní nápoj a chceme přinášet čistou energii účinků čajů, které u nás nejsou moc známé. Protože to, co se u nás běžně pije, je v té koncentraci tak nízké, že je to vlastně obyčejný horký nápoj.

Spíš takový nápoj na chuť.

To samo o sobě není špatné, ale my chceme přinést čistou energii přírodního teinu, který se v čaji nachází. A pije se formou panáka, což tomu dodává trochu vtipný rozměr. Lidi naše shoty pijí kromě barů i například doma nebo na pracovní schůzce. Je to vlastně legrační, lidi přijedou autem, dají si panáka a zase tím autem v pohodě odjedou. (smích)

Změnil se váš vztah k čaji díky Samurai Shotu? Většina lidí si čas přece jen spojuje se sáčkem nebo sušenými bylinkami, které zalijí horkou vodou. 

Díky tomu, že k tomu mám teď větší přístup a ochutnal jsem více druhů čajů, tak se samozřejmě změnil. Čaj jsem měl rád i předtím, ale nebyl jsem typický čajomil, který v jednom kuse vysedává po čajovnách. Za tu dobu, co máme tento projekt, se frekvence pití, počet vyzkoušených druhů a množství informací zvětšuje. Všechno mě to strašně baví. 

A pití čaje jako rituál? Jak to máte s vašimi panáky?

Rituál asi spíš ne, tím, že jsme spolu denně, máme mnoho schůzek a s každým si připijeme, jich už něco vypiju. Ale nemám to vyloženě jako rituál, že ráno po příchodu si hned dám panáka, na oběd si dám panáka a tak, mám to různě. Ale vypijeme jich celkem dost.

Váš panák sa dá přimíchat do koktejlů, kombinovat s alkoholem… Zkoušeli jste do nich přidat mléko, jak to dělají v Anglii?  

Jeden z druhů, který vyrábíme, je Masala Spicy a masala je známá jako typický mléčný drink. Je to nápoj z indického čaje a koření, v čajovnách se pije ve velkém a je velmi oblíbený. Masala Spicy jsme speciálně navrhli tak, že je to panák, a když se zaleje deci až deci a půl horkého mléka, tak máte v uvozovkách bez práce kvalitní nápoj, který je na úrovni toho, který byste normálně dělali dlouho. 

Zkusili jste s mlékem zkombinovat i jiné příchutě a dát si to jen tak jako běžného panáka?

Ty ostatní druhy moc s mlékem nepijeme, ale v tomto se vlastně s kolegou rozcházíme, já mám spíš svůj laický pohled. Například mi strašně chutná jasmínový čaj s mlékem a medem a to je pro člověka, který se v čajích vyzná, jak kdybyste si do kvalitního vína nalili colu. Vždycky se tomu smějeme, ale testujeme a zkoušíme různé formy. Panák je jen jeden ze způsobů pití, dá se smíchat s alkoholem, vodou a podobně. Ale množství teinu, který do sebe dostanete, je stále stejné.

V našich panácích je hodně kofeinu a stále jsou pitelné, což by ne

Takže se s kolegou občas neshodnete v tom, co přidávat  do Samurai Shotu?

No jasně. (smích) Ale je to tak, že recepturu sestavuje Jaromír. Receptury jsou poměrně ustálené, takže si například řekneme, jaký typ čaje nebo co bychom chtěli udělat a jakým směrem se vydáme. Většinou pak ochutnáváme různé verze, ladíme je a já jsem v tomto procesu zástupce mainstreamu, běžného konzumenta, který přemýšlí, jestli by si tohle koupil. Nijak dramaticky se kvůli tomu nehádáme, chutí je tolik, že se vždy na něčem shodneme. 

Dočetl jsem se, že chuť čaje ovlivňuje i nadmořská výška, půda a podobně. Vybíráte si do Samurai Shotu specifické čaje, které ovlivní výsledný nápoj?

Ten náš druh přípravy je specifický, je to dlouhá a silná extrakce v horkém nálevu a ne každý druh čaje by se k tomu hodil, protože by to mohlo změnit nebo dokonce zničit chuť daného čaje. V našich panácích je hodně kofeinu, a přesto jsou pitelné, což by nešlo udělat s každým čajem. A musí to dávat smysl i ekonomicky. Udělat láhev z čaje, který stojí 2 000 Kč za 100 g, tak tu láhev v životě neprodáte. Musíme hledat kompromis a vybírat kvalitní čaje, z kterých můžeme tvořit. 

Jaké jsou další rozdíly v klasickém zpracování obyčejného čaje a vašem panáku?

Většinou je to tak, že máte na obalu jen obrázek čaje a nějakou ovocnou příchuť, ale ve složení se dovíte, že je to stopové množství. V drtivé většině jsou to sladké vody s čajovou příchutí. 

Všechny naše nápoje jsou vyrobené z pravého listového čaje vyluhováním tak, jak se připravuje pravý čaj. A proto to má i ten efekt, který čaj nabízí. Koncentrace kofeinu, čajového teinu je díky tomu vysoká.

Co kromě výběru čaje a vyluhování ovlivňuje chuť Samurai Shotu? 

Některé druhy sladíme třtinovým cukrem, některé jsou zase méně sladké. Používáme ale i různá aromata, například ve směsi aromatizovaných čajů máme liči, růži, grep… Jsou to všechno přírodní aromata. Při samotné přípravě je to doba vyluhování a teplota. To už souvisí s tím, kolik látek a kofeinu do extraktu dostanete, záleží, jak dlouho a při jaké teplotě ho tam necháte.

Kolik čaje musím vypít, aby se dostavil požadovaný efekt?

Záleží to samozřejmě na druhu, ale pokud to zobecním, tak při jednom až dvou panácích se dostanete zhruba na konvičku čaje. Náš nejsilnější má efekt při jednom panáku a u slabších jsou to spíše ty dva panáky. Na jednu láhev použijeme 50 gramů čaje, což je při desíti panácích 5 gramů čaje na panák. 

Ze 4 až 5 gramů čaje si připravíte konvičku čaje. Úplně to ale takto poměrově přepočítávat nejde, čajový a kávový kofein se v těle váže trochu jinak. Ale nejsilnější čajový panák má přibližně sílu jako dvě espressa a ten slabší jako jedno espresso. Takže takový rychlý nakopávač. 

Čajový a kávový kofeín, jaký je mezi nimi rozdíl? 

Zatímco kávový kofein zvyšuje krevní tlak, čajový kofein jde rovnou do hlavy. Po jeho vypití se budete cítit probuzení, když to přeženete, tak až roztržití. Pomáhá s trávením, takže je to příjemné po jídle na uklidnění. Ale pokud ho vypijete příliš a nalačno, může vám být těžko. Pak pomůže vypít hodně vody.

Neříkáme, že každý, kdo pije kávu, by měl přejít na naše shoty, je to spíš o kombinaci

Typičtí milovníci kávy vám asi moc fandit nebudou. 

My kávu pijeme také, ten náš nápoj je spíš takový funkční drink. Neříkáme, že každý, kdo pije kávu, by měl přejít na naše shoty, je to spíš o kombinaci. Káva je rituální nápoj. Vstanete, přijdete do práce a ze zvyku si dáte kávu… Já to už mám tak, že ji nepiju pro povzbuzení, ale mám na ni prostě chuť. Ale když jsem po obědě unavený nebo když jsem po velkém obědě, tak si dám právě našeho panáka. 

Náš panák je jednoduše skvělý, když potřebujete povzbudit, lidi si ho dávají při sportu, ve fitku, při řízení, při učení… Samurai Shot je funkčnější a měli byste ho pít, když se potřebujete soustředit. Kávu si dáte kdykoli, když na ni dostanete chuť.

Už vám nějaký student děkoval, že mu Samurai Shot zachránil zkoušku?

Ano. (smích) Už jsme takové nadšené reakce právě od studentů dostali. Ale to, že pijete Samurai Shot, ještě negarantuje, že uděláte zkoušku. Dobré reakce máme i od lidí, co například řídili na cestě na dovolenou do Chorvatska, že hladce zvládli celou cestu bez spánku. Studenti, kteří si přes zkouškové zvykli během zkouškového období pít energetické nápoje, je postupně vyměnili za náš nápoj, protože je stravitelný pro tělo, není přeslazený. Dnes spoustu lidí zajímá i složení nápojů, které pijí.

Jaké jsou reakce lidí, kteří váš nápoj pijí poprvé v životě?

Samozřejmě záleží na druhu. Když si někdo dá ten nevíce hořký, který mimochodem nabízíme každému jako první, tak poví, že je hořký. Někomu ale ta hořkost chutná, typicky lidem, kteří pijí převážně silné sypané čaje nebo chodí do čajoven. Pro ně je to typická čajová chuť. Ten, kdo takový čaj nepije nebo nemá rád hořké, se otřese. 

V nejvíce hořké verzi Bittergreen máme ještě přidanou cesmínu velkolistou, která způsobuje zvláštní sladký dojezd. Takže ten panák vám po pár vteřinách až minutě pomalu zesládne v ústech. Reakce jsou různě, ale většinou velmi pozitivní. Hodně lidem to přijde zajímavé. Pak už záleží na preferenci, někdo chce méně hořký druh, někdo upřednostňuje určité vůně a aromata. 

Který drink byste doporučili úplnému začátečníkovi? 

Přichází k nám plno začátečníků, kteří nás neznají, a těm většinou dáváme výběr našich panáků. Většinou zjišťujeme, jestli je někdo diabetik nebo nemá rád hořké chutě, a pak třeba některé vynecháme. Dnes máme 8 druhů a je tam velký průřez chutí od hořké, sladké po zemitou a vždycky se najde něco, co konkrétnímu člověku sedne. 

Občas se to i mění, někdo má období, kdy má rád hořké chutě, někdo vyjde z cukrárny a nemá chuť na sladké a dá si něco ostřejšího. Z těch 8 chutí je každá opravdu odlišná a nestane se vám, že byste si řekli, tak tady cítím bylinky a je to podobné jako tato příchuť. Zpravidla dáváme ochutnávku, ať si všichni udělají představu, protože je to velmi individuální.

Mohlo by vás zajímat:

Navigace pro příspěvek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním zprávy souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů